Kablar

 

 

I detta kapitlet ska vi kolla på vilka kablar som gör vad inom elläran och vilka färger och beteckningar de har. De fyra vanligaste kablarna till enkla kopplingar är Fasledare, Neutralledare, Jordledare och Tändtråd

 

 

Fasledarna är de kablarna som driver det mesta, de är väldigt viktiga det finns tre olika varianter av fasledare, L1 som är brun, L2 som är svart och L3 som är grå, dessa tre olika varianterna fyller samma funktion mer är att underlätta att urskilja dem eftersom man ofta använder sig av väldigt många fasledare i en koppling.

 

 

Neutralledaren är blå och den är ansluten till neutralpunkten i ett elektriskt system, den överför energi och de är mellan denna och fasledaren som man mäter fasspänningen.

 

 

Jordledaren är gul och grön, den fungerar som en säkerhetslina om något skulle gå fel i kretsen, det är därför denna är väldigt viktig för att förebygga olyckor och att el kommer där den inte ska vara.

 

 

Tändtråden kan vara en mängd olika färger, vanligast är vit eller orange. Till exempel i en lampa går tändtråden till strömställaren vilket är väldigt viktigt om man vill att den skall tändas.

färger