Enkel krets

I detta kapitlet kommer du att lära dig lite om motorstyrning mer specifikt så kommer du få lära dig om kretsschema och styrkretsar.

Det första vi sak kolla på är ett Kretsschema, ett kretsschema ger en bild av hur en anläggning har kopplats. Det ni ser på bilden nedan är en enkel styrkrets.

enkel

Med två knappar, knappar andra styrfunktioner (Manöverkopplare, vrid-, och tryckknappsomkopplare inom sådana schema betecknas med -S som ni ser här finns det två sådana, -S1 och -S2. -Q innebär kontaktorer, elkopplare eller frånskiljare. Slutligen så betyder -B som ni ser i detta schemat termiskt överlastrelä. Det finns fler sådana beteckningar inom kretsscheman de sista som vi inte redan har gått igenom är -K som är relä, -A som betyder kapsling eller liknande, -X som är kopplingssplint etc, och -P som innebär signaldon.

 

enkeel

Det som är inringat i bilden ovan kallas för en hållkrets, en hållkrets tar över startknappens funktion. den heter hållkrets eftersom den ser till att kretsen håller sig spänningssatt trots att startknappen inte längre påverkas. Så hållkretsens jobb är alltså att göra så att du inte behöver stå vid knappen och hålla nere den heal tiden som motorn är igång.